Przepiórki z chilli i czosnkiem, mmm…

image

Wyglada pięknie, a smakuje jeszcze lepiej.

Używamy tylko dużej,  głębokiej patelni.. Cztery przepiórki kroimy na cztery części i wrzucamy na rozgrzany oliwę,  obsmażyć na lekko brązowo,  dodajemy mgiełke większą kminku,  potem z 10 zabkow czosnku w kosteczke, 2 albo 3 liście laurowe pokrojone na większe kawałki,   chilli,  dobrze jeżeli byłyby w kawałkach – chilli flakes ,  najlepiej gdy mamy pastę /sos piri-piri,  albo pokusimy się o zmiksowanie papryczek chilli,  tych mniej ostrych… trochę pieprzu,  cały czas lekko mieszamy,  sol do smaku (sos piri-piri jest juz z solą wiec ostrożnie ),  podlewamy białym winem,  odrobina tymianku i wrzatku na tyle sosu ile mamy ochoty,  ja lubię dużo . Przykrywamy pokrywka i na malutkim ogniu dusimy dobre 30 minut,  może być dłużej,  mięso ma prawie odchodzić od kości . Potem zagęszczamy sos odrobina mąki ziemniaczanej z zimną wodą,  pieprz i mniam! Podajemy z ryżem albo pieczonymi ziemniakami …

Takie proste a boskie … Przyprawiamy według uznania,  czosnku tez można więcej,  znacznie więcej…

Tylko jeszcze jedna uwaga, do przepiórek się strzela, wiec w mięsie mogą być stalowe kule….

Reklamy

Autor

Mama z prądem i pod prąd

Nazywam się Sylwia. Jestem, czy też inaczej, wciąż uczę się być kobietą, żoną, matką. Wychodzi mi to różnie. Mieszkam juz szmat czasu na Zielonej Wyspie. Tak to się ułożyło, nie planowałam tego tak, ale to życie rozdaje karty... Więc jestem też cudzoziemką...

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s