Musaka. Jestem koneserem musaki, jem prawie zawsze kiedy widzę w menu. Ten przepis to strzał w dziesiątkę!
0.5 kg jagnieciny mielonej, może być wołowina (ale z jagniecina lepsze)
2 duże podsmazone cebule
1/2 małej łyżeczki cynamonu
Pieprz dużo…
1/2 łyżeczki allspice, może być trochę wiecej
Imbir
Chilli troszke
Sól
2 pomidory w kostkę podsmażyć, może być passata
1 łyżeczka pasty/przecieru pomidorowego
Trochę białego wina
Tymianek
Kminek nie za dużo
Pieprz do smaku
Gotować z dobre pół godziny, nawet do godziny, mięso ma być miękkie.
4 duże ziemniaki w plastry, ugotować do miękkości ale żeby się nie rozpadło, wrzucamy na wrzatek, potem imbir i sól
2 średnie bakłażany w plastry średnie, opłukać, wytrzeć/wycisnąć z nadmiaru soku i wody i przesmazamy na rozgrzanym oleju na patelni aż nie będą surowe i lekko brązowe… można też dodać cukinie, zrobić to samo co z bakłażanem
Sos beszamelowy:
Masło ok 4 łyżeczki, pół szklanki mąki z kurkuma, mleka tyle ile potrzeba, mieszać na ogniu, pieprz, imbir, sol, ser może być parmezan, troszkę tylko, kurkuma, masło, pieprz konkretnie i gałka muszkatołowa też konkretnie… Ma być dość gęste, wiec podlewać powoli mleka…
Ceramiczna foremke wysmarowac oliwa, na spod ziemniaki, pieprz i sól , mięso, bakłażan, pieprz i sol i sos beszamelowy i posypać bułka tarta z kurkuma.
Piekarnik ma być nagrzany do 180 stopni to moja 4. Trzymalam około godziny aż do zbrazowienia góry.
Smacznego!
Oj Sylvia narobiłaś mi smaka. Jutro kupuje bakłażana.Pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Ja juz mam, ale, że dzisiaj leżę to były nici z musaki…
PolubieniePolubienie
Proponuje zacząć przynajmniej sos mięsny i ewentualnie przygotowanie warzyw dzień wcześniej, bo inaczej to zbyt długo trwa…
PolubieniePolubienie
Nigdy nie robiłam musaki, będzie debiut! A tak w ogóle to ogromnie się cieszę z tego rozdziału. Lubię jeść, lubię gotować, lubię nawet patrzeć na zdjęcia potraw, czasem wrzucę jakieś hasło w wyszukiwarkę grafiki, dajmy na to ciasto filo, no i po mnie… muszę wypróbować, często mocno przerabiam przepis, zmieniam ingrediencje, kolejność… A u Ciebie jest co trzeba i tak jak trzeba! I podobają mi się też podawane miary, dla mnie taki przepis jest bardziej czytelny niż z precyzyjnymi cyferkami.
PolubieniePolubienie
Dziękuję bardzo, właśnie dołożył dwa zdjęcia mojej musaki i dodałam parę detali…
PolubieniePolubienie